PLANINARSKI SAVEZ ZAGREBA
Ulica grada Vukovara 284 (poslovni centar Almeria) , 10 000 Zagreb
tel: 63 98 559; fax: 63 95 471
planinarski-savez@zg.htnet.hr

 
VIJESTI
ŠKOLOVANA NOVA GENERACIJA PLANINSKIH VODIČA

16.12.2008. održana je promocija planinskih vodiča u Hotelu THE WESTIN u Zagrebu.

Uz Gorske i planinske vodiče promociji su bili prisutni i predstavnici Hrvatske Olimpijske Akademije, UHPE i MORHA te drugi cijenjeni gosti i uzvanici.

Vodiči su školovani u Savezu gorskih vodiča Hrvatske i na Hrvatskoj olimpijskoj Akademiji .Planinarska društva članovi Planinarskog saveza Zagreba dobila su ovime novi profesionalni vodički kadar koji je potreban prema zakonu o turizmu. Kadar su školovala sljedeća Planinarska društva članice Planinarskog saveza Zagreba: Hrvatsko planinarsko društvo "Zagreb -Matica, Hrvatsko planinarsko društvo "Lipa", Hrvatsko planinarsko društvo "Zanatlija", Hrvatsko planinarsko društvo "Dubovac" iz Karlovca, Hrvatsko planinarsko društvo "Vihor" i Hrvatsko planinarsko društvo "Željezničar" te MORH.

4. PLANINARSKA NOĆ ZAGREBAČKIH PLANINARA U GLOBUSU
20.12.2008.

Kao i svake godine planinari će obilježiti kraj godine okupljanjem na Planinarskoj noći u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu . Organizatori manifestacije su Planinarski savez Zagreba, HPD "Zagreb-Matica", HPD "Kapela", PD "Medveščak" i sva zagrebačka društva koja se žele priključiti sa novim idejama za organizaciju. Pozvana su sva planinarska društva u Zagrebu i svi planinari iz Hrvatske i Europe, Svijeta...

U cijenu ulaznice je uračunata muzika i bogati švedski stol kroz cijelu večer.

Uz glazbeni program održati će se i prezentacija planinarskih društava u Zagrebu, prezentacija planinarskih knjiga i akcija. mole se sva zainteresirana društva da što prije dostave materijale koje žele da se prikažu kao dio prezentacije.

Predbilježbe za karte po cijeni od 150 kn primaju se u tajništvu Saveza na telefon: 6398 559 ili putem elektronske pošte:
planinarski-savez@zg.htnet.hr

DAN PLANINARA OKUPIO STOTINJAK ZALJUBLJENIKA U MEDVEDNICU

Tradicionalni "Dan planinara grada Zagreba" i ove godine okupio je stotinjak zaljubljenika u Medvednicu. Nakon prošlogodišnjih hodnji na planinarske domove: Grafičar, Runolist i Puntijarku, ove godine pohod je krenuo prema planinarskom domu Risnjak. Dio planinara krenuo je poznatom zagrebačkom stazom sa Dubravkinog puta preko Cmroka i Kraljevca, a dio je krenuo iz Šestina gdje su se ove dvije grupe spojile.

Nakon nekoliko sati hoda pod stručnim vodstvom gorskih vodiča stanice vodiča ZAgreb i SAveza gorskih vodiča Hrvatske planinari su stigli na Risnjak gdje je priređena dobrodošlica, zakuska i zabava. Okupljene je pozdravio i predsjednik Planinarskog saveza Zagreba g. Zdravko Ceraj.
Zabavni program protekao je u plesu i svirci poznatog muzičkog sastava "Cinkuši".

DAN PLANINARA GRADA ZAGREBA
Dom Risnjak na Medvednici
05.10.2008.
Sastanak planinara je od 7:00-7:45 kod restaracije Dubravkin put na početku Tuškanca u Zagrebu. Pohodu se možete priključiti i u 10:00 sati kod Šestinske crkve. Pohod prema planinarskom domu "Risnjak" na kojem će se održati zabava uz grah i muziku vode vodiči stanice vodiča Zagreb i Saveza gorskih vodiča Hrvatske.

trasa pohoda je: Dubravkin put - Cmrok - Prekrižje - Šestine - staza br.12 preko Medvedgrada do raskrižja na Glogu - prelazak na stazu br.11 - dom Risnjak.

Službeni dio svečanosti počinje u 13:00 sati na planinarskom domu Risnjak uz pozdravni govor predsjednika Planinarskog Saveza Zagreba g. Zdravka Ceraja. Povratak prema Šestinama i Mikulićima kreće od 16:00 sa doma Risnjak također pod stručnim vodstvom vodiča.
PRIGODNA i TRADICIONALNA EKO AKCIJA UZ SVJETSKI DAN ČISTIH PLANINA
Nedjelja, 28.09.2008.
BIJELE STIJENE
Proslava četrdeset godina kuće i dan planinara
Nedjelja, 21. rujna 2008.
Lijepi pozdrav svima ispred Planinarsko ekološke sekcije HPD Zagreb-Matica (PES ZM)

Nedjelja, 28. rujna nije običan dan, obilježiti ćemo Svjetski dan čistih planina, imat ćemo tradicionalnu (od 1990.), eko akciju čisćenja Medvednice, bit će prigodna terenska edukacija i foto natječaj naših partnerskih škola, pred našim planinarskim domom na Puntijarki bit će bogat zabavno-kulturno-umjetnički program i velika fešta te glazba i ples povodom proslave Dana HPD Zagreb-Matica i obilježavanja 60 godišnjice osnutka našega Društva.


Sastanak: 8.15 h, ispred Tunela na Dolju, formiranje grupa s vodičima i polazak u 8.30 h

Kao i svake godine, treće nedjelje u rujnu polazimo na dan planinara u posjetu našoj kući na Bijelim stijenama. Ove vas godine s posebnim razlogom pozivamo na obilazak toga bisera hrvatske prirode. Naime, navršilo se 40 godina od izgradnje kuće pa ćemo to obilježiti: majicom, žigom na razglednici, izložbom, govorancijom i planinarskim druženjem.

Informacije o izletu, prijava uz uplatu svake srijede na sastanku u društvu HPD "Kapela" ili:
8-16 sati 33 50 319, 37 38 412 (na večer)
PLANINARSKA ŠKOLA PDS VELEBIT
02.10.2008.
KRN 2244 m (SLO)
06. - 07.08. 2008.
Program škole sastoji se od osam predavanja i osam izleta, organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. Škola ce polaznicima pružiti osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje. Cijena škole iznosi 350 Kn, s tim da je potrebno obavezno učlanjenje u Hrvatski Planinarski Savez što je dodatnih 100 Kn za zaposlene osobe, tj. 50 Kn za studente. Upisi su u tijeku, a vrše se četvrtkom od 20.00 - 21.30 u prostorijama društva u Radićevoj 23 do ispunjenja kvote. Ponesite osobnu fotografiju , kao za osobnu iskaznicu.

Krn se nalazi u skupini Julijskih Alpa s kojih nam u daljini pada u oči prepoznatljivi nos Krna !
Kao osamljeni stražar stoji na rubu visokogorja, a njegovi susjedi mu nisu dorasli i tu stoje zato da podupiru gospodara. Zato ponosno uspravan spada u velikane Julijskih Alpi.
Informacije o izletu i prijave sudionika samo s uplatama:
8-16 sati na telefone: 37 22 716, 37 38 412 (na večer) ili Igor Križanec 091/518 74 39 ili na sastancima srijedom u HPD “KAPELA, Maksimirska 51.

RATKOVO SKLONIŠTE - PRIVREMENO ZATVORENO

KOMPASI SUUNTO
S obzirom na radove koji se izvode od 15.05. 2008. od strane članova PDS Velebit-a iz Zagreba, objavljujemo vijest da je Ratkovo sklonište na Samarskim stijenama privremeno zatvoreno do završetka radova, o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni.

Ivanuš Marko
pročelnik po PDS velebit

Planinarski savez Zagreba uspostavio je suradnju sa distributerom svjetski poznatih kompasa za planinarenje, orijentaciju, jedrenje, brdski biciklizam...

Cjelokupna paleta proizvoda može se vidjeti ovdje, a isti se mogu naručiti preko Saveza po povoljnijim uvjetima. Cijenik šaljemo na upit.
TRAGOM PRVOG IZLETA HPD-a NA SLJEME
08.06.2008.
Proteklu nedjelju u organizaciji Planinarskog saveza Zagreba, Planinarskog kluba liječničkog zbora, HPD "Ericsson Nikole Tesle", PD "Naftaplina" i HPD "Sljemena" održan je planinarski pohod koji je zamišljen kao pohod svih planinarskih društava s područja Zagrebačke županije i svih sugrađana. Savez i društva pokrenuli su inicijativu sa svrhom oživljavanja Medvednice kao planinarske, turističke i izletničke destinacije, s željom da ona našim sugrađanima ne bude samo “brdo iznad Zagreba“, već da Medvednica bude destinacija planinarima, Zagrepčanima i turistima, a ujedno i mjesto na koje će se ponovno vraćati.
Trećeg lipnja 1875. g. Hrvatsko planinsko družtvo poduzelo je prvi službeni planinarski pohod na Sljeme, a sudjelovali su tadašnji ugledni građani grada Zagreba, ujedno i članovi HPD-a (J. Torbar, Gj. Crnadak, Fr. Danošic, V. Dizdar, J. Janda, V. Kotur, dr. Gj. Pilar, dr. J. Pliveric, dr. Plohn.):
"Družtvo se sakupi na Jelačićevom trgu u 6 satih, te krene na kolih u Gračane, kamo prispije u 6 satih 30 časova. Penjuć se na goru dođu do vrela Snopljak u 7 s, 15. c. a do sljemenskog vrela u 10 sati. Na Sljeme prispije družtvo oko 10 s. 50 c. te se doskora spusti radi kiše preko sv. Jakoba (11 s. 45 c. - 12 s. 30 c.) do sv. Roka u Šestinah..." (Spomenica HPD-a, Zagreb 1884. g.).
Na dijelu Medvednice zvanom Snopljak otkrivena je spomen ploča o prvom izletu HPD-a na Sljeme uz obnovljeno planinarsko sklonište. Spmen ploču i sklonište otkrio je predsjednik PSZ-a Zdravko Ceraj.
Završna svečanost održana je na proplanku kraj kapelice Sv. Jakoba u 13 sati s kulturno zabavnim programom i svetom Misom. Pohod su osigurali i vodili vodiči Saveza gorskih vodiča Hrvatske i vodiči stanice vodiča Zagreb.

CRNOGORSKO PROKLETJE
21. - 29.06.2008.

GOLICA (SLO) 1835 m.
NEDJELJA 18.05.2008.

HPD "ZAGREB-MATICA" - GORSKA SEKCIJA
vodi članstvo na osmodnevnu ljetnu turu koja obuhvaća posjet Sarajevu, Foči, Kolašinu i Plavu. Slijedi uspon na vrh Karaula (1915m) iz doline Grebaje, obilazak Plava i Plavskog jezera, izlet u dolinu Ropojana do vodopada Grlje i smaragdnog Oka Skakavice te do Ropojanskog jezera, obilazak Ali-pašinih izvora i mjesta Gusinje. Izvršiti će se i uspon na vrh Karanfil (2460m) te zlet terenskim vozilima na Hridsko jezero, uspon na dva najveća vrha Crne Gore, Maja e Kollates (2528m) i Kollata e keqe (2534m)
Povratak za Zagreb preko Dubrovnika i Podgore - na autoput za ZG
PRIJAVE DO POPUNJENJA GRUPE OD 30 PLANINARA - u kancelariji HPD Zagreb-Matica, Petrićeva 4/II od 18 do 20,30h
Organizator ture i vođa puta : Bruno Šibl, dipl.ing. ( info tel. 099/ 610 55 33 )
Sjeverno od Jesenica u grebenu Karavanki nalazi se Golica, poznata po gorskim narcisima koje u svibnju cvjetaju na južnim padinama.
S vrha se pruža pogled na korušku sranu: dolinu Rož, Klagenfurtsku kotlinu s Klagenfurtom i Vrbskim jezerom, zapadno od njega manje Baško i veće Osojsko jezero. Koća na Golici (1582 m) smještena ja na južnoj padini iznad pojasa šume, pola sata od vrha Golice.

CIJENA PRIJEVOZA: 80 kn
TEŽINA IZLETA: sve ukupno se hoda oko 5 sati, srednje teška staza.

Informacije o izletu i prijave sudionika samo s uplatama:
8-16 sati - 33 50 319, 37 38 412 (na večer) ili
Igor Križanec 091/518 74 39
Na sastancima srijedom u HPD “KAPELA”
PROSLAVA 1. SVIBNJA NA RUNOLISTU

Planinarski savez Zagreba i planinarski dom Runolist pozivaju sve planinare na besplatni grah s kobasicama i živu muziku. Proslava 1. svibnja održati će se na planinarskom domu Runolist na Medvednici. Okupljanje planinara je od 10.00 sati na domu.

OSNOVNI PENJAČKI TEČAJ 04.04.- 04.05.2008.
Osnovni penjački tečaj Planinarskog Saveza Zagreba (PSZ) održati za sve zainteresirane ljubitelje penjanja. Za tečaj je potrebna osnovna penjačka oprema (penjačice, pojas, kaciga, karabineri, zamka).

Molimo sve kandidate da se do 25.03.2008. godine prijave za tečaj, radi organizacije smještaja i prehrane. Minimalni broj kandidata je 4, a maksimalni 10.
Cijena tečaja iznosi 2.400,00 kuna. Uplačuje se općom uplatnicom na žiro-racun PSZ br. (2402006-1100071461) ili utorkom u PSZ, Ribnjak 2, Zagreb. Dokaz o uplati (uplatnica) jedini je pokazatelj definitivnog pristanka kandidata za tečaj. Kandidat koji je uplatio školarinu osigurava svoje prisustvo na tečaju. Školarina u slučaju odustajanja nakon početka tečaja se ne vraća. Moguće je takoder školarinu uplatiti u dvije rate.


Cijena tečaja za polaznike sadrži:
a) trošak smještaja (noćenje) u višekrevetnim sobama,
b) trošak prijevoza do mjesta tečaja i uporabe opreme,
c) naknade za predavače i dnevnice za asistente,
d) ulaznice za NP Paklenica, Starigrad,
e) skripte i pisani materijal,
f) posudbu opreme,
g) osiguranje.
Nastava započinje 04.04.2008. u 18.00 sati u prostorijama PSZ, Ribnjak 2, a vodit će je izabrani instruktori, planinski vodići, penjači i stručni suradnici. Sve dodatne informacije možete dobiti svaki radni dan od 9 -13 sati na telefon ili utorkom od 18 - 21 sati u prostorijama PSZ, Ribnjak 2, Zagreb.

Voditelj tečaja Željko Škalec, 091 365 3570, e-mail: zeljko.skalec@ericsson.com

TRODNEVNO SKIJANJE - SUPERSKI DOLOMITI
13.- 16.03.2008.
FOTOGRAFIJA KAO PROMICATELJ EKOLOGIJE
07.03.2008.
Tri dana skijanja na najljepšim skijalištima Dolomita. Obiđite različita skijališta ili se zadržite na Kronplatzu.

Planinarski smještaj po vrlo povoljnoj cijeni organiziran je pored Brunica u Italiji, a trodnevni polupansion sa ski kartom stoji 200 Eura.

Dodatne informacije možete dobiti na telefon: 098 742 094 (Damir)
U centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5, Gajnice dana 7.3.2008. godine (petak) održati će se multimedijalna tribina pod nazivom "Fotografija kao promicatelj ekologije".

Uvodničar je gosp. Krešimir Žanetić, koji je i autor izložbe fotografija "Biokovo".

Tribina počinje u 17.00 sati u dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, a otvorenje izložbe je predvideno u 19.00 sati.

TEČAJ ORIJENTACIJE
početak tečaja: 27.02.2008.
PLANINARSKA ŠKOLA
Ponedjeljak 17.03.2008. u 19 sati
Orijentacijski klub "Vihor" poziva Vas na tečaj orijentacije koji se tradicionalno održava prije početka natjecateljske sezone.

Tečaj traje deset tjedana uz niz teoretskih i praktičnih predavanja.

Dobrodošli su svi zainteresirani bez obzira na godine ili fizičke predispozicije. Na tečaju će se predavati osnove orijentacije u prirodi, čitanje karte, razumijevanje simbola na kartama, rad s kompasom....

Tečaj počinje u srijedu 27.02.2008. u 19.30 sati na adresi Ribnjak 2, a informacije se mogu dobiti na
e-mail ili na web stranicama kluba i tečaja.

Prijaviti se za tečaj možete na isti e-mail.
Planinarski savez Zagreba poziva Vas na svoju tradicionalnu planinarsku školu.

Predavanja te ispiti na kraju škole održavat će se u prostorijama PSZ-a u Zagrebu, Ribnjak 2. Tijekom škole održati će se pet jednodnevnih izleta i jedan četverodnevni, a postoji mogućnost dogovora da završni izlet bude trodnevni, ako je većina polaznika za to. Voditelji i predavači su verificirani i školovani vodiči i instruktori PSZ-a. Cijena održavanje škole je 250,00 kn po osobi. U cijeni je sadržan iznos za održavanje škole, predavače i voditelje. Također u cijenu je uračunata i jedna "zamka" (pomoćno uže), karta Medvednice i tiskano uvjerenje o završenoj školi. Troškove prijevoza, prehrane i noćenja osiguravaju učesnici sami. Isto tako i eventualne troškove prijevoza i smještaja voditelja osiguravaju učesnici.

Nakon završene planinarske škole, 05.05. pristupiti će se ispitima i podjeli uvjerenja za sve one koji će imati minimalno 80 % odslušanog i prethodanog zacrtanog programa.

Program škole

Organizator škole može odustati od održavanje iste, ako se ne prijavi dovoljan broj učesnika.
Dragutin Kralj -Dado
gorski vodic, instruktor
GSM 098 230 388
e-mail:
dado.kralj@gmail.com
JEDNODNEVNO SKIJANJE - GERLITZEN
23.02.2008.

Turistička agencija Ban Tours vodi Vas na jednodnevni skijaški izlet u Austriju na skijalište Gerlitzen.

Cijena autobusa je 150 kuna. Kreće se u subotu u 05.00 sati iz Zagreba.

Skijalište ima 15 žičara i 45km staza.


Informacije i prijave:
Ban tours
Kaptol 11
tel: 01/48 81 800

OŠTRC - JAPETIĆ
Nedjelja - 24.02.2008.
BIBILOTEKA MEDVEDNICA
Izlet je zamišljen u dvije rute, obje polaze od Šoićeve kuće gdje se dolazi autobusom, a sastanak je na Japetiću u planinarskom domu Žitnica.

Ruta (A): Šoićeva kuća-Katin krč-Japetić (2 sata). Ruta (B): Šoićeva kuća-Oštrc-Stražnik-Velika vrata-Japetić (4 sata). S Japetića se svi spuštaju na Velika vrata gdje čeka autobus. Tko želi minimalno hodati može doći autobusom do Velikih vrata pa na Japetić (45 min). Polazak je u 8 sati iz Pierotijeve. Cijena izleta je 40 kuna.

Sve informacije o izletu i prijave na telefone:
Miljenko Vargek: 099 3110648, 2382764
U izdanju Planinarskog saveza Zagreba iz tiska je izašla i druga knjiga iz serije biblioteka Medvednica.

Nakon knižice "Kraljičin zdenac" autor Vladimir Jagarić obradio je i planinarski dom Runolist i Runolistaše.

Knjižica se može kupiti u prostorijama Saveza radnim danom po cijeni od 40kn, a tiskana je u boji na preko 90 stranica.

ZIMSKI USPON NA BIJELE STIJENE
Subota i nedjelja, 16.-17.02.2008.
3. PLANINARSKA NOĆ ZAGREBAČKIH PLANINARA
Subota, 1.12.2007.g.
Prava zima sa snijegom tek sada može pokazati svoje zube pa će tradicionalni uspon na Bijele stijene biti pravi izazov. Uz dobru kondiciju i potrebnu opremu, uživajte na našim Bijelim stijenama pod snijegom. Polazak u nedirnutu prirodu i dragu kuću i njezinu nezaboravnu toplinu.
Informacije o izletu svake srijede na sastanku u društvu HPD "Kapela" ili:
Zoran Gomzi - 45 97 105 ili Slavko Ferina -stan: 37 38 412;
posao: 37 22 716 ili srijedom u PD “Kapela”
Sve uspješnije okupljanje planinara u opuštenoj večernjoj atmosferi ove zime doživjeti će svoje treće izdanje.
Ove godine " Planinarska noć zagrebačkih planinara" seli se u restauraciju "Gastro Globus" na Zagrebačkom velesajmu.
Uz bogat jelovnik i puno dobre glazbe bit ce tradicionalno organizarana i tombola, a u pripremi su i neka iznenadenja...

Voditelji programa su Marija Fuček i Miljenko Haberle.
I ove godine organizatori su: HPD "Zagreb-Matica", Planinarski savez Zagreba i PD "Ericsson- Nikola Tesla".

Ulaznice po cijeni od 130 kuna možete kupiti u prostorijama Saveza radnim danom od 09.30 - 15.00 sati ili u prostorijama HPD "Zagreb-Matica" od 18.00-20.30 sati.
Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na naše telefone ili putem elektronske pošte.

prozor u planine - foto: Gobec Damir


STARE VIJESTI
2009.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
2008.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
2007.
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
2006.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2005.
1
2
3
5
6
7
8
9
10
12
2004.
2
4
6
7
8
10
12
2003.
1
2
3
4
6
7
8
10
12

Ove stranice su za Vas zadnji puta obnavljane
17.11.2010.
proljeće u Dolomitima - foto: Gobec Damir
SAVEZI
Savez gorskih vodiča Hrvatske
Zagebački športski savez
Hrvatski Olimpijski odbor
Hrvatski orijentacijski savez
Gorska služba spašavanja
Hrvatski planinarski savez
Međunarodni orijentacijski savez
Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja
PLANINARSKA DRUŠTVA
HPD "Zagreb-Matica"
PD "Grafičar"
HPD "Ericsson-Nikola Tesla"
PK "Hrvatskog lječničkog zbora"
HPD "Kapela"
HPD "Lipa"
HPD "Pliva"
PD HPT "Sljeme"
HPD "Susedgrad"
PD "Šumar"
PDS "Velebit"
HPD "Jastrebarsko"
HPD "Vihor"
HPD "Zanatlija"
HPD "Željezničar"
HPD "Stanko Kempny"
PLANINARSKA OPREMA
Maya Maya
Iglu sport
Mamut
ClimbHigh
ORIJENTACIJSKI SPORT
Kalendar 2008.
ZAGREB
OK "Vihor"
POK "Maksimir"
HOD "A.Mihanović"
OK "Kapela"
SAMOBOR
OK "Japetć"
ALPINIZAM I SPORTSKO PENJANJE
Pulfer
CroClimbing
Climbing Omiš
Climbing Croatia
Chalkbag - Austrija
AO Željezničar
AO Velebit
Big Walls
8a.nu
ATLETIKA U HRVATSKOJ
Triatlon i maraton u Hrvatskoj
Sljemenski brdski maraton
NACIONALNI PARKOVI
NP Brijuni
NP Kornati
NP Krka
NP Mljet
NP Paklenica
NP Plitvička jezera
NP Sjeverni Velebit
PARKOVI PRIRODE
Park prirode Biokovo
Park prirode Medvednica
Park prirode Papuk
Park prirode Telaščica
Park prirode Učka
Park prirode Velebit
Park prirode Vransko jezero
Park prirode Žumberak
Samoborsko gorje
OSTALI LINKOVI
Sljeme
Stipe Božić

© Planinarski savez Zagreba