PLANINARSKI SAVEZ ZAGREBA
Ribnjak 2, 10 000 Zagreb
tel: 48 18 801; 48 18 551
planinarski-savez@zg.htnet.hr
Skradski kamen - foto: Gobec Damir

TEAM BUILDING    
VIJESTI:

NIKOLINJE NA JAPETIĆU
Subota-nedjelja, 2/3. Velikobožićnjak 2006.

Davno tradicionalni izlet na žitnicu, planinarski dom na japetiću (823 m) i ove ćemo godine napraviti s veselicom i spavanjem. Sastanak je Črnomercu na kavi u "jedanaestici" u 11,30 sati i u podne ćemo krenuti za Samobor. Bus za Llipovec polazi oko 14 sati i to je krajnji rok za dolazak svih na autobusni kolodvor.
Do doma ćemo preko livada i katinog krča, što je po suhom oko dva i pol sata laganog hoda. Povratak u nedjelju iza ručka, putem koji odaberemo, imajući na umu da autobus iz lipovca za samobor polazi u 16 i 18 sati.Informacije o izletu, prijava uz uplatu svake srijede na sastanku u društvu HPD "Kapela" ili:
8-16 sati 37 22 716, 37 38 412 (na večer).

ZAVRŠILA PLANINARSKA ŠKOLA
Planinarsko društvo "Napredak", u svojoj prvoj godini rada, organiziralo je od 2. listopada do 20. studenoga 2006. planinarsku školu koju su proveli vodiči i instruktori Planinarskog saveza Zagreba pod vodstvom Dragutina Kralja. Tijekom trajanja škole polaznici su stekli temeljna znanja i vještine iz planinarstva i boravka u prirodi te, između ostalog, upoznali povijest planinarstva, opremu koja se koristi u planinarenju, opasnosti u planini i osnove spašavanja, zaštitu prirode i osnovu meteorologije. Na izletima su primjenjivali dinamiku kretanja, naučenu izradu čvorova, slobodno penjanje po stijenama i orijentaciju u prostoru. Održano je pet jednodnevnih izleta i jedan dvodnevni na Baške Oštarije, Ljubičko brdo i Bačić kuk. Noćenje i zabava uz svijeće u planinarskom domu u Ravnom Dabru ostaje svim polaznicima u trajnoj uspomeni. U prostorijama PD "Napredak", 20. studenoga 2006. održan je završni ispit polaznika planinarske škole gdje je potom dopredsjednik PSZ-a Mladen Grubanović podijelio Uvjerenja za uspješno završenu planinarsku školu dvadesetorici polaznica i polaznika. Svi su oni bili zadovoljni s predavačima i organizacijom škole. Organizator pak zahvaljuje svim polaznicima i instruktorima na primjerenom trudu, zalaganju, međusobnom pomaganju i solidarnosti. Zahvaljuje također Croatia osiguranju d.d. Filijali PIK i Generalnoj direkciji koji su pomogli pokriti dio troškova ove škole.
UMRO VLADIMIR MLINARIĆ - RUDLAVI
Svim prijateljima planina i planinarima javljamo da je noćas (24. studenog) u Dugoj Resi umro Vladimir Mlinarić (05.05.1929. - 24.11.2006), dugogodišnji pročelnik vodičke sekcije i organizator stanice vodiča, član vodstva HPS-a te pročelnik komisije za vodiče PSJ-a i HPS-a. Njegovo znanje i ljubav prema planinama imalo je priliku čuti mnogo polaznika više desetaka planinarskih škola i vodičkih tečaja diljem Hrvatske. Pogreb dragog pokojnika održati će se u utorak 28.11. u 14.10 sati na groblju Miroševac u Zagrebu. Sveta misa zadušnica služiti će se u utorak 28.11. u 18.00 sati u crkvi Sv. Marka Ev.
Počivao u miru božjem!


SKIJANJE - KRONPLATZ 2007.
Termini polaska:
07. do 14. siječnja 2007.
13. do 20. siječnja 2007.


I ove godine organiziramo za Vas tjedan skijanja na skijaškim terenima Kronplatza u Italiji koje je jedno od najboljih skijališta u Europi, sa 85 kilometara uređenih skijaških staza, sa sigurnim snijegom tijekom čitave skijaške sezone i najmodernijim žičarama u Europi. Više o svemuSUSRET STARIH PRIJATELJA
U Katmanduu u Nepalu, tijekom 1.edukacijske ekspedicije SGVH s gospodinom Tashi Jangbu Sherpom, članom izvršnog odbora Nepalskog planinarskog saveza sastali su se naši iskusni Himalajci Vladimir Mesarić, gorski vodič i Željko Gobec, gorski vodič. Oni su sa g. Tashijem surađivali još prije više od 20. godina na raznim ekspedicijama te su se ovom prilikom prisjetilii tih dana.
g. Tashi ujedno je čestitao i svim članovima ekspedicije na njihovom uspješnom usponu na Mera peak.
Slika govori više od riječi.
Ekspedicija je danas pristigla u zračnu luku Pleso na kojoj su je dočekali uz rodbinu i prijatelje, članovi Saveza gorskih vodiča Hrvatske te veliki broj medija (Večernji list, 24 sata, NOVA TV, Z1...)


Mera Peak - ekspedicija
Sutra ujutro, 10. studenog u 08.00 sati na zagrebački aerodrom iz Kathmandua preko Beča nakon više od 20 dana provedenih u planinskom području Nepala vraća se 1. edukacijska ekspedicija Saveza gorskih vodiča Hrvatske i Planinarskog saveza Zagreba. Pod stručnim vodstvom iskusnih gorskih vodiča i Himalajaca, Vladimira Mesarića, dipl. ing. i Željka Gobeca, prof. sudionici ekspedicije sa uspjehom su izvršili uspon na 6.476 metara visok - Mera peak, a na vrhu je bila i jedina sudionica ekspedicije Nada Lendrec.

Mera Peak - ekspedicija
Ovih dana očekujemo vijesti od naše ekspedicije u Himalaju koja bi se trebala popeti na 6476m visoki vrh Mera Peak. Zadnje vijesti putem satelitskog telefona dobili smo sa nešto više od 5000 m/nv nakon što je ekspedicija prošla točku Khare na 4900m i kretala se prema baznom logoru i točki Mera La na 5200 metara. Svi sudionici ekspedicije su dobro i nemaju problema sa aklimatizacijom. Ako sve bude u redu uspon na vrh bi trebao biti danas tijekom dana (31.10.), a ovim putem im još jednom želimo puno uspjeha.

Venecija
12.11.2006.
Želite li skoknuti na jedan dan u Veneciju i prošetati se Markovim trgom slobodno se priključite grupi koja ide 12.11. Za informacije i prijavu javite sena e-mail ili putem telefona 098 742 094 (Damir). Autobus kreće u nedjelju u 01.00 sati iz Zagreba i vraća se istog dana u večernjim satima. Cijena autobusa je 210 kn.

Dan planinara grada Zagreba
12.11.2006.
Planinarski savez Zagreba poziva sve planinare na obilježavanje Dana planinara grada Zagreba. Okupljanje planinara je u 7.45 sati na Dubravkinom putu. Slijedi hodnja preko Cmroka, Prekrižja, Šestina, stazom HPD-a preko Brestovca do Runolista. Završna proslava održati će se uz besplatni grah i muziku od 12.30 sati na planinarskom domu Runolist na Medvednici.
Plakat

2. Planinarska noć zagrebačkih planinara
02.12.2006.
Planinarski savez Zagreba, PD "Ericsson Nikola Tesla" i HPD "Zagreb-Matica" pozivaju sve planinare i ljubitelje prirode na svoju 2. planinarsku noć koja će se održati u restaurantu "K pivovari" u Ilici 222 sa početkom u 19.00 sati. Ulaznice po cijeni od 100 kn mogu se kupiti radnim danom u prostorijama PSZ-a ili u prostorijama HPD" Zagreb-Matice", Petrićeva 4 u vremenu od 18.00 -20.30 sati.
Plakat

Edukacijska ekspedicija Saveza gorskih vodiča Hrvatske
Pod stručnim vodstvom iskusnih gorskih vodiča, Himalajaca, Vladimira Mesarića, dipl. ing. i Željka Gobeca, prof. sudionici ekspedicije će se obučavati kako organizirati i voditi u ta područja te upoznavanje s najboljim agencijama, hotelima i lodge-vima. U sklopu ovog školovanja sudionici ekspedicije će ispenjati uspon na 6.476 metara -Mera vrh. Mera vrh drži se juga Everesta i dominira porječjem između gusto šumovitih dolina Hinku i Honhu Drangkas. J.O.M. Roberts i SEN Tenzing su napravili prvi uspješni uspon na Mera vrh 20. svibnja 1953. Put koji su oni tada ispenjali je i danas standardni put. Postoje mnogi drugi pravci prema vrhu, ali ni najmanje nisu lagani. Neki od njih zahtijevaju prijelaz preko vrlo visokih i teških klanaca, te traži veliko planinsko iskustvo. Na posljetku, svi napori i trud su „naplaćeni“ sa spektakularnim krajolikom koji Mera vrh pruža kao jedno od najsjajnijih gledišta u Nepalu. Mera vrh nudi panoramski pogled na Chamlang, Kangchenjunga, Makalu i Baruntse na istoku i Vrhovima Cho-Oyu, Ama Dablam i Kangtega prema zapadu. Everest može biti viđen prema sjeveru preko masivnog neispenjanog južnog lica Lhtose i Nuptse /Lhtose grebena. Čitava ekspedicija trajat će 21 dan a kreće se terenom gdje nema lodge-va, sela i naselja. Čitav pothvat će se odvijati postavljanjem logora svaki dan (šatori, kuhinja i ostalo) te postavljanjem fiksnih užeta za uspon na vrh koji ima ledenu stijenu od 40 stupnjeva. Ispred Saveza gorskih vodiča Hrvatske na ekspediciju kreću: Nada Lendrec, planinski vodič i voditelj skijanja; Ivica Premrl, planinski vodič i voditelj skijanja; Nevenko Kraševec, pripravnik-planinski vodič i Franjo Sinković, pripravnik-planinski vodič.


prozor u planine - foto: Gobec Damir


STARE VIJESTI
2007.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
2006.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
2005.
1
2
3
5
6
7
8
9
10
12
2004.
2
4
6
7
8
10
12
2003.
1
2
3
4
6
7
8
10
12

Ove stranice su za Vas zadnji puta obnavljane
30.01.2007.

proljeće u Dolomitima - foto: Gobec Damir

LINKOVI

SAVEZI


Savez gorskih vodiča Hrvatske
Zagebački športski savez
Hrvatski Olimpijski odbor

Hrvatski savez za orijentacijsko trčanje

Hrvatski planinarski savez

UIAA
IKAR
Međunarodni orijentacijski savez (IOF)
Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja (HZUTS)
ZUTS Istre

PLANINARSKA DRUŠTVA

HPD "Zagreb-Matica"
PD "Grafičar"
HPD "Ericsson-Nikola Tesla"
HPD "Kapela"
HPD "Lipa"
HPD "Pliva"
PD HPT "Sljeme"
HPD "Susedgrad"
PD "Šumar"
PDS "Velebit"
HPD "Jastrebarsko"
HPD "Vihor"
HPD "Stanko Kempny"

P
LANINARSKA OPREMA

Maya Maya

Iglu sport
Mamut
ClimbHigh

ORIJENTACIJA
U HRVATSKOJ

Kalendar 2006.


ZAGREB


OK "Vihor"
Fotografije - Chris
POK "Maksimir"
PSD "Velebit"
HOD "A.Mihanović"
HPD "Kapela"
POK "Sljeme"
O-feud

SAMOBOR

HPD "Japetć"
Franjo Budi


ALPINIZAM I SPORTSKO PENJANJE

Pulfer
CroClimbing
Climbing Omiš
Climbing Croatia
Chalkbag - Austrija
AO Željezničar
AO Velebit
Big Walls
8a.nu


ATLETIKA U HRVATSKOJ

Triatlon i maraton u Hrvatskoj
Sljemenski brdski maraton

NACIONALNI PARKOVI

NP Brijuni
NP Kornati
NP Krka
NP Mljet
NP Paklenica
NP Plitvička jezera
NP Sjeverni Velebit

PARKOVI PRIRODE

Park prirode Biokovo
Park prirode Medvednica
Park prirode Papuk
Park prirode Telašč;ica
Park prirode Učka
Park prirode Velebit
Park prirode Vransko jezero
Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

OSTALI LINKOVI

Sljeme

Stipe Božić


© Planinarski savez Zagreba