PLANINARSKI SAVEZ ZAGREBA
Savska ulica 137 , 10 000 Zagreb
tel: 01/ 643 1000
planinarski-savez@zg.htnet.hr

TEAM BUILDING
 

UKRATKO PREPORUČAMO

PLANINARSKI DOMOVI NA MEDVEDNICI - link

NAUČITE SE ORIJENTIRATI U PRIRODI I PROSTORU - link
ŠKOLUJTE SE ZA PLANINSKOG ILI GORSKOG VODIČA - link

PRONAĐITE PLANINARSKO DRUŠTVO U ZAGREBU - link


Vrazji prolaz - cvijeće - foto: Gobec Damir

KARTE
Karta vršnog grebena Medvednice
Karta planinarske staze grada Zagreba
Panoramska karta Medvednice
Karta parka Maksimir

Klek zimi - foto: Gobec Damir

USLUŽNE INFORMACIJE
Zet
Samoborček
Hidrometeorološki zavod
Vrijeme Zagreb danas
Vrijeme Zagreb sutra

Bjelolasica - foto: Gobec Damir

ZA ČITATELJE
Knjiga gostiju
Upišite se u knjigu gostiju
Anketa


Orijentacijski klub "Vihor"
ORIJENTACIJSKO TRČANJE - SPORT ZA SVE UZRASTEOrijentacijsko trčanje u posljednje vrijeme postaje sve privlačniji oblik sporta, rekreacije i razonode. Brojka pristalica ovog sporta u svijetu svakim danom sve je veća i procjenjuje se da se danas njime bavi nekoliko stotina tisuća natjecatelja.

Međunarodna federacija (IOF) okuplja viąe od 70 država članica, a sport je prisutan na svim kontinentima. Za kolijevku sporta smatramo Skandinaviju u kojoj se ujedno održavaju i najmasovnija natjecanja. Najmasovnije takvo natjecanje u Švedskoj, petodnevni "O-Ringen", svake godine okupi 15 000 natjecatelja, a najveći broj dosegnut je devedesetih godina sa čak 25 000 natjecatelja u preko 80 natjecateljskih kategorija.
U Hrvatskoj nagli razvitak orijentacijskog trčanja možemo pratiti unazad dvadeset godina. Ratne prilike početkom devedesetih uzrokovale su pad broja orijentacista, ali već danas se broj aktivnih natjecatelja popeo iznad broja prije rata. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje 12 klubova u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Bjelovaru, Samoboru, Lokvama, Jastrebarskom i Delnicama. Broj natjecatelja kreće se oko 300.

Tijekom godine na području Hrvatske održi se dvadesetak natjecanja. Dio natjecanja boduje se za Kup Hrvatske, a dio za sprint kup Hrvatske. Redovito se održavaju i prvenstva države u svim disciplinama (klasika, kratke staze, sprint, duge staze, štafeta i noćno).
Najveća prednost ovog sporta je obiteljska tradicija, odnosno mogućnost da se ovim sportom istovremeno bavi cijela obitelj. Na svim natjecanjima natjecatelji su podijeljeni prema spolu u dobne skupine. Najmlađi natjecatelji natječu se u kategoriji do 12 godina, a redovito se održavaju i dječje trke za djecu mlađu od 10 godina. Najstariji natjecatelji u Hrvatskoj natječu se u kategoriji iznad 55 godina, a u svijetu se može na pojedinim natjecanjima naći i kategorija 85+. Dakle doslovno svi od unuka do djeda i bake mogu sudjelovati na natjecanjima.

O čemu se zapravo radi

Orijentacijsko trčanje moglo bi se nazvati i "razborito trčanje" (cunning running). Ponekad je, međutim teško utvrditi da li je važnije trčanje ili razboritost. Naime, taj odnos se mijenja od staze do staze, odnosno od natjecanja do natjecanja. U svakom slučaju, da bismo bili dobri orijentacisti moramo dobro trčati, brzo čitati kartu, vješto se orijentirati, a uz to je važno i ispravno procjenjivati.
Osnovni rekviziti za natjecanja u orijentacijskom trčanju su karta i kompas. Karta obuhvaća određeno područje nekog terena (park Maksimir, Medvednica, Stubičke toplice…) na kojem su postavljene kontrolne točke. Natjecatelj uz pomoć karte i kompasa obilazi stazu koja mu je ucrtana na karti, a ukoliko orijentaciju shvatite kao sport, stazu je potrebno obići u što kraćem vremenu.
Dobar postavljač staze teži ka tome da zada takvu stazu, kojom će omogućiti natjecateljima da odaberu onaj smjer kretanja koji najviše odgovara njihovoj tjelesnoj pripremljenosti i znanju orijentacije. Natjecatelj svoje odluke temelji na podacima koje čita s karte i onima koje opaža promatranjem terena kojim se kreće. Vrlo često zbog povišenog adrenalina, brzine i znoja i najracionalnije osobe donose pogrešne odluke. Upravo to čini ovaj sport još zanimljivijim.
Na kontrolnim točkama nalazi se zastavica (trostrana prizma) crveno bijele boje. Kao dokaz da ste pronašli ispravnu kontrolnu točku potrebno je probušiti natjecateljski karton "perforatorom" koji se nalazi uz zastavicu. U zadnje vrijeme sve je prisutniji i elektronski način perforiranja te se u tu svrhu upotrebljavaju posebni elektronski čipovi. Najbolji natjecatelji u najjačim seniorskim kategorijama trče između 70 i 90 minuta.

Orijentacijska natjecanja održavaju se tijekom proljeća, ljeta i jeseni na blagovalovitim, pošumljenim terenima, ali i u gradskim sredinama. Sve veći broj poklonika ima i park orijentacija (sprint) koja se održava u urbanim sredinama. Natjecateljske staze nešto su kraće i vremena pobjednika kreću se oko 15 minuta, a snalaženje u labirintu gradskih ulica i parkova zna biti vrlo intrigantno. Najveće takvo natjecanje parkovima i ulicama (kanalima) u Veneciji okupi i preko 3000 natjecatelja. U Hrvatskoj su do sada gradska natjecanja održana u Rijeci, Delnicama, Rovinju, Jastrebarskom i Zagrebu. Upravo natjecanje u Zagrebu koje se održava krajem listopada na novoj karti užeg centra grada i parka Ribnjaka sa startom na glavnom gradskom trgu privuklo je velik broj natjecatelja i veliku medijsku popularnost.

Koliko su vrhunski natjecatelji fizički pripremljeni možete vidjeti i na atletskim natjecanjima u svijetu i u Hrvatskoj. Dugogodišnji svjetski prvak u orijentacijskom trčanju Jorgen Martensson ujedno je bio i prvak Švedske u maratonu, a također svjetski prvak Carlsten Jorgensen iz Danske postao je i prvak Europe u krosu te jedan od najboljih natjecatelja u krosu u svijetu. U Hrvatskoj najbolji hrvatski natjecatelji, redovito postižu i dobre rezultate na atletskim dugoprugaškim natjecanjima. Periodizacija treninga vrlo je nalik atletskoj periodizaciji (zima-baza, rano proljeće-brzina) sa jednom razlikom da se većina treninga provodi u prirodi, a vrlo često i na vrlo mekanom terenu koji iziskuje nešto više snage. Orijentaciste će te vrlo često susresti i na Sljemenu, a svoju izdržljivost su dokazuju i na jednom od najtežih hrvatskim maratona - "Sljemenskom maratonu" kada su u štafetnoj konkurenciji imali više ekipa unutar prvih šest.

Orijentacijsko trčanje pruža svakome ponešto: od laganih treninga, lokalnih natjecanja do zahtjevnih treninga, natjecanja, odlazaka na međunarodna natjecanja u cijelom svijetu, nastupa na Svjetskim prvenstvima te obiteljskih godišnjih odmora na višednevnim natjecanjima u vrlo atraktivnim dijelovima Europe i Svijeta.

Kao i u atletici za orijentacijsko trčanje ne treba vam nikakva skupa oprema, za početak su dovoljne tenisice i trenirka, a kompas možete uvijek posuditi od kluba. U sustav natjecanja možete se uključiti tijekom cijele godine, a posebni tečajevi, škole i predavanja o orijentaciji održavaju se najčešće početkom ožujka što ne isključuje mogućnost dolaska u klub i u drugim terminima.

Za sve informacije možete se obratiti na telefon 48 18 801 (09.00-13.00 sati), ili direktno u klubove:

GRAD ZAGREB

OK " VIHOR"
Internet stranice: www.vihor.hr.

Ribnjak 2, Zagreb
sastanci: četvrtkom u prostorijama kluba od 19.30 sati
tel: 098 742 094
E-mail: vihor @vihor.hr

POK " MAKSIMIR"
web stranice - kontakt: Radovan Čepelak

OK "KAPELA"
web stranice - kontakt: Emilija EbenspangerSAMOBOR


OK "JAPETIĆ"
web stranice - kontakt: Nikola Tot

JASTREBARSKO

POK HV "JELEN"
web stranice - kontakt: Sandra Stinčić

LOKVE
OK "LOKVE"
kontakt: obitelj Tusić


VARAŽDIN

OK "MEĐIMURJE"
kontakti:
Darko Duhović - 091 25 03 569
Zlatko Smerke - 091 58 27 673RIJEKA

OK "TORPEDO"
kontakt: Zoran Lazić


BJELOVAR

OK "BJELOVAR"

kontakt: Željko Belaj


Priručnik uz školu orijentacije


17.10.2004. Otvoreno prvenstvo Zagreba
STARE VIJESTI
2007.
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
2006.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2005.
1
2
3
5
6
7
8
9
10
12
2004.
2
4
6
7
8
10
12
2003.
1
2
3
4
6
7
8
10
12

 

Prikaži Planinarski savez Zagreba na većoj karti
SAVEZI
Savez gorskih vodiča Hrvatske
Zagebački športski savez
Hrvatski Olimpijski odbor
Hrvatski orijentacijski savez
Gorska služba spašavanja
Hrvatski planinarski savez
Međunarodni orijentacijski savez
Hrvatski zbor učitelja i trenera skijanja
PLANINARSKA DRUŠTVA
HPD "Zagreb-Matica"
PD "Grafičar"
HPD "Ericsson-Nikola Tesla"
HPD "Kapela"
HPD "Lipa"
PD "Naftaplin"
HPD "Pliva"
PD HPT "Sljeme"
HPD "Susedgrad"
PD "Šumar"
PDS "Velebit"
HPD "Jastrebarsko"
HPD "Vihor"
HPD "Zanatlija"
HPD "Željezničar"
HPD "Stanko Kempny"
PLANINARSKA OPREMA
Maya Maya
Iglu sport
Mamut
ClimbHigh
ORIJENTACIJSKI SPORT
ZAGREB
OK "Vihor"
POK "Maksimir"
OK "Orion"
OK "Ivan Merz"
OK "Kapela"
SAMOBOR
OK "Japetć"
ALPINIZAM I SPORTSKO PENJANJE
Pulfer
CroClimbing
Climbing Omiš
Climbing Croatia
Chalkbag - Austrija
AO Željezničar
AO Velebit
Big Walls
8a.nu
ATLETIKA U HRVATSKOJ
Triatlon i maraton u Hrvatskoj
Sljemenski brdski maraton
NACIONALNI PARKOVI
NP Brijuni
NP Kornati
NP Krka
NP Mljet
NP Paklenica
NP Plitvička jezera
NP Sjeverni Velebit
PARKOVI PRIRODE
Park prirode Biokovo
Park prirode Medvednica
Park prirode Papuk
Park prirode Telaščica
Park prirode Učka
Park prirode Velebit
Park prirode Vransko jezero
Park prirode Žumberak
Samoborsko gorje
OSTALI LINKOVI
Sljeme
Stipe Božić

© Planinarski savez Zagreba